BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Data ultimei modificări 9 iunie 2010

Pe scurt (ce a rămas de făcut în acest semestru):

Săptămâna 11: creare cont (de web) pe xhost.ro şi încărcarea fişierului index.html

Săpt.12: publicarea CV-ului (+ link pe site)

Săpt.13: album foto (+ link)

Săpt.14: disc virtual (pt.fişiere mai mari de 1MB)

Săpt.15: creare blog personal (sau/şi forum)

Săpt.16,17: recapitulare (+ opţional, se prezintă aplicaţia TeamViewer şi site-ul LogMeIn.com)

 

Termenul de finalizare al celor 5 fise de lucru este sapt.16 (31mai-4iunie). Nepredarea unei fise va fi punctata cu nota 2 in tabelul cu fisa de lucru corespunzatoare pt.a treia nota din catalog. Penalizarile in acest caz (nepredare fisa) NU se mai aplica pt.respectiva fisa de lucru nepredata!

 

Notele în catalog sunt:

Prima notă în funcţie de rezultatele de la BAC, proba D (Experimentat=10; Avansat=9; Mediu=8; Începător=7);

A doua notă pe creare pagina web personală (media calculată din 5 fişe de lucru din săptămînile 11-15);

A treia notă media notelor pe activitatea zilnică, daca elevul a fost prezent la cel putin jumatate (50%) din orele din timpu semestrului;

A patra notă, opţional, pt.mărire de medie este TestGrilă din creare pagini web (ce se face în săptămâna 11-15).

 

În fiecare săptămână (rămasă, după proba D de la BAC) elevii au de realizat o fişă de lucru.

Pentru fiecare săptămână întârziere se primeşte 1 punct minus (de la 2p s-a redus la 1p = 20 sutimi) din nota corespunzătoare acelei fişe de lucru. Evident se poate lucra şi în avans!

Tabelul (.xls) cu situaţia finalizării fişelor 1-5 (săptămâna 11-15), doar ID-urile elevilor, fara numele lor, se află aici. (v.17_4 din 9 iunie, ora 18)

Baremul de corectare (acordare a punctelor) a fiselor de lucru este aici.

 

Fişa de lucru 1 sapt.11 (26-30apr) mai multe detalii cu screenshot-uri gasesti aici

Cine are cont de mess (ym)? Cine are cont de Skype? Cine are cont pe Hi5? Cine are cont de email? Cine are „adresa de Internet” (adică site de găzduire pagini web, eng.web hosting)?

Elevii au în prezent un cont de email/messenger/albume foto/bloguri ş.a.m.d. În continuare se va folosi un cont creat pe site-ul www.xhost.ro, unde elevii vor avea publicate (pe Internet) pe paginile Web personale CV-ul (la date personale doar prenumele, fără adresa de domiciliu sau telefon), un album foto (se recomandă fără imagini personale), un fişier mai mare de 1 MB, şi un blog sau un forum (poate fi şi imaginar, cu date fictive).

 

Cum se creează contul pentru pagini Web, propriu fiecărui elev, pe XHost.ro?

1.1 Înregistrează-te (crează-ţi cont) pe www.xhost.ro (+ vezi obs.1.1)

1.2 Creează fişierul index.doc (de exemplu în folderul C:\TIC\) având conţinutul asemănător cu textul Prima mea pagina web pe Internet, Prenumele tău (sau orice altceva conţinut în scop educaţional) şi salvează-l "Ca şi pagina Web" (implicit tipul fişierului este „Pagina web intr-un singur fisier *.mht,*.mhtml”, şi schimba-l, în tipul fişierului Pagina Web *.htm,*.html, să NU fie cu extensia *.mhtml). Astfel vei avea propriul fişier index.html (de exemplu în folderul C:\TIC\).

Acestă operaţie se numeşte conversia fişierului .doc în .html.

1.3 Şterge fişierul index.doc (de exemplu din folderul C:\TIC\).

1.4 Publică pe site-ul tău fişierul de la punctul 1.2 (după ce ai comandat „un pachet”; apasă pe „GRATUIT” deasupra subdomeniului personal; şi pe urmă în „Panoul de administrare” apasă peManager de Fisiere” şi pe urmă înFile List” apasă peIncarca Fisier(e)”) + vezi obs.1.2.

1.5 În lista de fişiere de pe xhost.ro (la pagina de Internet cu titlul File List) setează(bifează) pe index.htmldrepturile de acces la Altii şi pe Executie(în ultima coloană, cu titlul Acţiuni, apeşi pe „dreptunghiul verde cu bifa albă” şi cu textul explicativ „Schimbă Drepturi…”).

1.6 Verifică funcţionarea paginii tale web prin scrierea adresei tale de Internet (http://subdomeniu.domeniu.ro) într-un browser (de Internet), evident în bara de adrese (eng.address bar).

1.7 DUPĂ ce funcţionează site-ul, trimite un email la cnlr2006@yahoo.com (adresa profesorului tău de TIC) cu titlul „Am finalizat fisa de lucru 1, iar la conţinut completează numele si prenumele tau, clasa ta si adresa personala de Internet (cel de pe xhost.ro, fiindcă, probabil că, ai site şi pe hi5.com sau altundeva, şi aceasta fişă de lucru cere adresa site-ului tău de pe XHost). Evident în contul de email, vei păstra copia emailului, trimis de tine, ca şi temă de casă, (şi) pt.nelămuriri/neînţelegeri ce ar putea apare ulterior.

Observaţii

Obs.1.1. La activarea contului de pe XHost, codul de validare (din emailul primit la crearea contului), „scrie ca este invalid”, dar defapt este o eroare „de programare” pe site-ul XHhost! În realitate contul tău de pe Xhost este activat şi vei putea efectua operaţia de eng.login (intrare) pe site (Intrare din colţul din dreapta sus de pe pagina principala a XHost.ro).

Obs.1.2. Managerul de Fisiere funcţionează numai dupa ~24 de ore de la activarea contului. Până atunci înainte de afişarea „File List” apare eroare (… mesaj cu ~unknown error, ftp …).

    + am observat ca in Mozilla Firefox functioneaza din prima, mai exact dupa ~20 de minute! (probabil se activeaza manual de catre un administrator de la XHhost.ro (in IE da eroare)

Fişa de lucru 2 sapt.12 (3-7mai) mai multe detalii cu screenshot-uri gasesti aici

2.1 Caută pe Internet exemple (modele) de CV (Curriculum Vitae) şi descarcă-le în folderul C:\TIC\. Vei obţine un fişier de genul CV.doc + vezi obs.2.1.

2.2 Modifică  şi salvează CV-ul (evident fişierul), astfel încât să poată fi prezentat, de către tine, la/pentru facultate, firme, instituţii (la date personale completează doar prenumele, fără adresa de domiciliu sau telefon şi fără numele de familie) pt./reprezentând propria persoană.

2.3 Publică CV-ul pe site-ul personal şi adaugă link 1 către CV-ul propriu în cadrul fişierului index.html, adică fă Incarca Fisier(e) ca la pasul 1.4 pt.fişierul CV.doc (evident se face doar ultimul pas!, încărcarea, eng.upload. Pachetul a fost deja comandat, sau mai bine zis se lucrează pe pachetul comandat la fişa de lucru 1) + vezi obs.2.2.

2.4 Verifică funcţionarea link-ului tău către CV-ul tău prin scrierea adresei tale de Internet (http://subdomeniu.domeniu.ro) într-un browser (de Internet), evident în bara de adrese (eng.address bar) şi pe urmă clic pe link.

2.5 DUPĂ ce funcţionează link-ul, NU mai trebuie să trimiţi email la cnlr2006@yahoo.com , deoarece profesorul are deja adresa site-ului tău. Profesorul va verifica înainte de ora de la şcoală, site-ul tău şi va puncta în tabelul (.xls) cu situaţia finalizării fişelor 1-5 (săptămâna 11-15).

 

Observaţii

Obs.2.1. Se pot lucra şi pe alte tipuri de fişiere, şi cu alt nume, însă administratorul site-ului va trebui să ştie cum să gestioneze fişierele. Se poate da şi alt nume la fişier, însă se recomandă doar litere,cifre (fără caractere speciale, fără spaţii, fără diacritice), pt. a evita erorile care ar putea să apară la încărcarea fişierelor sau la afişarea acestora în cadrul site-ului.

Obs.2.2. Fişierul index.html trebuie actualizat (modificat), astfel încât să conţină un hyperlink către acest fişier cu CV-ul.

1.Se salvează fişierul din browser (de la adresa proprie de web, cu File-> Save as din browser; de exemplu în folderul C:\TIC\);

2. se editează fişierul index.html (aflat de exemplu în C:\TIC\, cu Microsoft Word) adăugând conţinutul asemănător cu textul CV-ul meu şi evident realizând hyperlink-ul către fişierul CV;

3. încarcă fişierul index.html (pe contul de pe xhost.ro).

Fişa de lucru 3 sapt.13 (10-14mai) mai multe detalii cu screenshot-uri gasesti aici

Vizitarea şi crearea de albume foto pe xhost.ro (folosind www.afoto.ro, serviciu inclus în xhost.ro) = realizare albume foto (+ link 2 pe site-ul personal, adică în index.html)

Pe yahoo.com cu acelaşi ID şi parolă se poate folosi serviciul de ym şi de email.

La fel şi pe xhost.ro cu acelaşi ID şi parolp se poate beneficia de toate serviciile oferite de xhost.ro. În cazul de faţă, noul serviciu de folosit de către elevi, este albume foto.

Fişa de lucru 4 sapt.14 (17-21mai) mai multe detalii cu screenshot-uri gasesti aici

Realizare disc virtual (+ link 3 către fişierele MARI, pe site-ul personal, adică în index.html).

Pe pagina principală xhost.ro serviciile oferite de XHost.ro sunt grupate în 2 categorii, cu titlul: Găzduire gratuită şi Servicii complementare gratuite. În prima categorie efectuează clic pe Găzduire Fişiere (se face trimitere către www.3host.ro).

4.1 Creare subdomeniu pt.discul virtual

- Conectează-te (Intrare din colţul din dreapta sus) cu ID-ul şi parola de pe Xhost în contul tău Xhost.ro

- La Informaţii Disc Virtual completează subdomeniul ales de tine (NU se pot crea mai multe subdomenii ca la găzduire pagini web sau ca la albume foto).

4.2 În Lista Discuri încarcă un fişier mai mare de 1MB (un fişier .mp3, .pdf, .zip sau orice altceva);

    În Lista de Fisiere după fiecare fişier (din listă) apare Cod html şi Link download; reţine fileId-ul fişierului corespunzator, din 4/5 cifre.

4.3 Publicarea pe site-ul personal a unui link către Discul Virtual (sau chiar către fişierul încărcat). Faci la fel ca şi la albume foto, vezi 3.4, însă pt.Disc Virtual http://subdomeniultaudeDiscVirtual.3host.ro).

-opţional(mai dificil): în fişierul index.html crează al 3-lea link exact către acest fişier (dacă nu reuşeşti să creezi link-ul către fişier, creează link-ul doar către Discul Virtual propriu. Textul de afişat să fie aproximativ fisier mai mare de 1 MB) – la hyperlink în loc de http://subdomeniultaudeDiscVirtual.3host.ro completeaza exact

http://subdomeniultaudeDiscVirtual.3host.ro/phrame.php?action=saveDownload&fileId=4/5cifre

De exemplu http://cnlrdemisol.3host.ro/phrame.php?action=saveDownload&fileId=6585

    4.4 Verifică funcţionarea link-ului tău către Discul tau Virtual prin scrierea adresei tale de Internet (http://subdomeniu.domeniu.ro) într-un browser (de Internet), evident în bara de adrese (eng.address bar) şi pe urmă clic pe link-ul către Discul Virtual -> (în Lista Fisiere) clic pe numele fişierului -> (în pagina de Download) clic pe link-ul cu numele Download „numele fişierului tău”, care se află între cele 8 „dreptunghiuri de reclame” la XHost.ro .

Opţional: Navighează la http://www.mammutmail.com/en şi fă comparaţie între cele 2 servicii de discuri virtuale”.

Fişa de lucru 5 sapt.15 (24-28mai) mai multe detalii cu screenshot-uri gasesti aici

Realizare blog sau/şi realizare forum (+ link 4 către site-ul personal, textul de afişat să fie aproximativ blogul meu sau/şi forumul meu).

Pe pagina principală xhost.ro serviciile oferite de XHost.ro sunt grupate în 2 categorii, cu titlul: Găzduire gratuită şi Servicii complementare gratuite. În prima categorie efectuează clic pe Găzduire Blog (se face trimitere către www.jurnalweb.ro).

5.1 Creare subdomeniu pt.blog personal

- Conectează-te (Login din colţul din dreapta sus) cu ID-ul şi parola de pe Xhost în contul tău Xhost.ro ; În pagina Blog List NU apare link către Creeza Blog! Însă apare în meniul orizontal principal („linia verde”!)

- La formularul online Blog completează subdomeniul ales de tine

5.2 Completeaza „o intrare în blog”

5.3 Publicarea pe site-ul personal a unui link către Blog-ul tau, vezi 3.4, insa pt.blog subdomeniultaudeBLOG.jurnalweb.ro).

5.4 Verifică funcţionarea link-ului tău către blogul tau Virtual

5.5 Optional – creaza si un forum si pune un link pe siteul tau personal.